Denk je aan een schoonheidsspecialist, dan krijg je misschien een beeld van ingewikkelde behandelingen of dure middeltjes. Maar Adrienne van Dommelen is een heel ander soort schoonheidsspecialist. Eentje die kijkt naar wat de natuur doet, en dat zo goed mogelijk nabootst. En die het grote geheim van een mooie huid – en een goed humeur! – zoekt in de simpele, kleine dingen die we vaak vergeten lijken.

adrienne van dommelen natuurlijke cosmetica

Het begin

Adrienne woont in Boekel, waar ze werkt als schoonheidsspecialiste-dermatologie. Dit is ook de basis voor haar kennis over de huid en het ontstaan van zeepbar. In haar kneuterige huisje aan de rand van het bos ontstonden de eerste zepen. Vier jaar geleden waren Adrienne’s ouders, Ady en Nera, de inspiratie voor twee natuurlijke zepen die ze begon te maken omdat er in veel regulieren cosmetica veel rommel zit. De ADY-zeep is een zeep met milde basisoliën en actieve houtskool. De NERA-zeep werd een vrolijke zachte kruidenzeep met een basis van rode tijm en lavendel. Al snel wist ze dat ze iets bijzonders in handen had. Adrienne: “De schoonvader van mijn zus is timmerman. Hij liep al een hele tijd bij de huisarts vanwege de kloven in zijn handen. Toen hij de ADY-zeep begon te gebruiken, verdwenen die kloven opeens. De huisarts snapte er niets van.”

 

Hoe zit het eigenlijk met die werking?

Zijn de meeste huiddeskundigen niet tegen het gebruik van zeep op je gezicht?
Adrienne: “Ik ben niet zo van dat soort meningen; ik kijk graag gewoon naar hoe de huid functioneert. Je huid bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag, de huidflora, maakt lipiden aan. Deze vormen de beschermlaag van de huid. Was je teveel, dan was je die lipidenlaag van je huid af. Het mooie aan onze zeep is dat het ‘overvette’ zeep is; dat wil zeggen dat er na het verzepingsproces nog verzorgende vetten in de zeep zitten. En ook heel belangrijk: er zijn geen irriterende, synthetische stoffen toegevoegd. Dat is allemaal goed voor de lipidenlaag. Je ‘verlost’ je huid wel van vrije radicalen en vuil, maar daarna zie je ook dat de huid binnen een paar minuten herstelt. En dat wil je: de natuurlijke balans zo min mogelijk verstoren.”

 

Simpel leven: de sleutel tot geluk (en blozende wangen)

Die natuurlijke balans, dat zie je overal terug bij Adrienne. In haar eigen leven én dat van Ady en Nera, haar ouders waar de zepen naar vernoemd zijn. Adrienne: “Ik vind het eigenlijk vooral belangrijk dat je teruggaat naar de basis. In je moestuin, lekker aanrommelen, back to basic. Ik kom ook uit zo’n familie: de brandnetel staat er, dus die moet je plukken. Voor thee, of stiekem door de macaroni als je je kinderen extra groente wilt voeren. Dat soort dingen zijn mensen vergeten, maar het staat gewoon in je achtertuin. En dat soort seizoensgebonden planten bevatten precies de stofjes die je lijf en je huid vaak missen.”

Het klinkt allemaal simpel, maar voor wie in de stad woont is het dat niet. Adrienne: “Ik vind het eigenlijk helemaal niet bijzonder hoe ik leef, maar als je in de stad komt zie je pas dat het wel bijzonder is. Stadsmensen moeten de natuur opzoeken: hier moet je gewoon door het bos met je fiets naar de winkel. Je leeft erin. We zoeken vaak naar een geheim voor gezondheid en geluk, maar er is helemaal geen geheim. Simpel leven met de natuur ís het geheim.”

 

Simpele zeep, bijzondere uitstraling

Ook bijzonder, en simpel, zijn de verpakkingen van de ADY- en NERA zepen. Die worden getekend door de zus van Adrienne. Gewoon, aan de keukentafel. Lieve tekeningetjes van Ady met een zaag, en Nera in haar moestuin. Adrienne: “Als mensen voor het eerst in de salon komen en de zeep zien, is dat vaak de reactie. ‘Oh, die tekeningen, wat leuk!’ Daar kopen ze de zeep dan op.” [lacht] “En vervolgens komen ze terug voor een nieuw stuk zeep, omdat het werkt.”